Het weerstation: de Davis Vantage Pro 2

De Davis Vantage Pro 2 Plus wireless is een set bestaande uit een draadloos (op batterijen of eventueel met een adapter) console (display), de (tevens draadloze) geïntegreerde sensor suite (ISS) en een windmeter. Voor de meting binnenshuis is in de console een barometer, temperatuursensor en luchtvochtigheidsensor opgenomen. Op het display is standaard de huidige weersituatie te zien en met een druk ook de knop de maximale en minimale waarden van de huidge dag, maand en jaar. Van alle meteorologische parameters is het mogelijk om deze in de naar wens in te stellen eenheid (bv Fahrenheit of graden Celsius) of in grafiekvorm op het scherm weer te geven. Voor in een donkere omgeving is het ook mogelijk het display te laten oplichten. In de console worden verschillende afgeleide gegevens berekend, zoals het dauwpunt, de gevoelstemperatuur, de hitte-index en de regenintensiteit. Verder kunnen de maanstand, de zonsopkomst- en zonsondergangtijden opgevraagd worden. De console genereert ook een weersverwachting (in het Engels) voor de komende 48 uur. Wanneer nodig kunnen er ook diverse alarmen, bijvoorbeeld bij een bepaalde temperatuur, windsnelheid of hoeveelheid neerslag, worden ingesteld. Specificaties Davis Vantage Pro 2 Plus


De Davis Vantage Pro 2 wireless set (nr 6162), bestaande uit een display, de geintegreerde sensor suite, een windmeter en het benodigde bevestigingsmateriaal.

De gegevens betreffende de neerslag, buitentemperatuur en -luchtvochtigheid meet de ISS, welke het vervolgens elke 2,5 seconden draadloos tot over een afstand van maximaal 300m naar de console zendt. Deze afstand is met repeaters nog te vergroten tot zelfs 3 kilometer. In het gedeelte met de witte lamellen onder aan de ISS bevindt zich onder andere de temperatuursensor. Door deze lamellen (principe van een weerhut) is, zelfs als hij in de volle zon staat, een nauwkeurige temperatuurmeting mogelijk. Voor een nog nauwkeurigere meting is het mogelijk het station uit te breiden met een ventilator welke de luchtstroom door de lamellen bevordert. De ISS werkt op zonne-energie welke wordt opgewekt door de solarcel op de zendmodule. In donkere perioden zorgt een batterij voor de stroomvoorziening. Volgens de richtlijnen van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie dient de temperatuurmeting te geschieden op 1,50 meter hoogte boven kortgemaaid gras en zover mogelijk van uitstralende voorwerpen of beschutting vandaan.

Voor het meten van de windrichting en -snelheid is het station voorzien van een windmeter. Deze is met de ISS verbonden door middel van een kabel. Om de windrichting en -snelheid nauwkeurig te kunnen meten, is de windmeter op een mast gemonteerd, welke 10 meter boven het maaiveld uitsteekt.

Het zwarte gedeelte op de ISS is de regenmeter. Dit is een trechtervormig instrument waarin de neerslag wordt opgevangen. Binnenin het apparaat, onder de trechter, bevindt zich de "tipping bucket". Dit is een systeem van 2 bakjes op een kantelmechanisme. Onderaan het kantelmechnisme hangt een magneetje, welke voor een impuls zorgt wanneer het langs de daaronder gelegen sensor komt. Elke kantelling staat voor een neerlag hoeveelheid van 0,2 millimeter. De regenmeter is voorzien van zelfgebouwde verwarming, welke inschakeld bij een buitentemperatuur van +5 C. Deze verwarming zorgt er voor dat ook gevallen sneeuw als neerslag wordt geregistreerd.

De Davis Vantage Pro 2 Plus versie is tevens voorzien van een UV-sensor en een zonne-sensor, voor het meten van onder andere de hoeveelheid zonne-energie en UV-straling (in respectievelijk UV index en W/m2). Deze zijn normaliter op de ISS gemonteerd maast de regenmeter. Met behulp van de gemeten zonne-energie wordt, met de formules van het KNMI handboek, het aantal zonuren per dag berekend.

Naast de bovengenoemde onderdelen is de ISS is verder nog uit te breiden met extra temperatuursensoren of sensoren waarmee onder andere meting van gewasverdamping (in millimeter) of bodemvochtigheid (in centibars) mogelijk is. Met behulp van de laatst genoemde sensor is het mogelijk te bepalen wanneer de beplanting bewaterd dient te worden. Middels een extra module kan dan zelfs de beregeningsinstallatie ingeschakeld worden.

Met de aanwezige datalogger is het mogelijk het weerstation op een computer aan te sluiten via een standaard RS232 (COM) poort of via USB. Ook als de PC niet aan staat worden de gegevens opgeslagen en kunnen op een later tijdstip op de computer worden binnengehaald. Het bijgeleverde softwareprogramma is Weatherlink. Bij de software zijn een aantal voorbeeld websites bijgevoegd, welke gebruikt kunnen worden om de weergegevens op internet te zetten. Wanneer je een beetje handig bent met het bouwen van websites, zijn de voorbeelden naar eigen inzicht aan te passen en uit te breiden. Het interval waarop de gegevens naar internet verzonden worden is handmatig in te stellen. Een continue internetverbinding (ADSL/Kabel) is hiervoor wel een vereiste. Voor een website met actuele gegevens zal de console permanent met de computer verbonden moeten zijn. Om de console en de computer toch van elkaar te kunnen scheiden is er de Weather Envoy. Dit is een console zonder display, zodat de console in de woonkamer kan staan, terwijl de Envoy met de computer in een andere kamer staan. De console en en Envoy ontvangen beide draadloos de data van dezelfde ISS.

Het 2e weerstation: de Davis Weather Wizard III & Weather Monitor II

De Davis Weather Wizard III is een set bestaande uit een console (display), een buitentemperatuur sensor en een anemometer. Ook de optionele neerslagmeter is aanwezig, inclusief zelfgebouwde verwarming. De volgende grootheden worden gemeten: Binnentemperatuur - buitentemperatuur - windrichting - windsnelheid - dagelijkse neerslag en jaarlijkse neerslag. De windchill wordt berekend. De console wordt middels een adapter gevoed, een 9 Volt blok batterij dient als back-up voeding. De Weather Wizard III is een bekabeld weerstation met grote nauwkeurigheid. Voor de binnentemperatuur is in de console een temperatuursensor voorzien. Middels een datalogger, voor koppeling met een pc, worden de meetgegevens ingelezen op de pc. Deze pc is niet continue verboden met de Weather Wizard III. Een keer per week wordt de verbinding tot stand gebracht en de gegevens verwerkt. Zowel de Vantage Pro 2 als de Weather Wizard III maken voor verwerking van de meetgegevens gebruik van het softwarepakket WeatherLink. Specificaties Davis Weather Wizard III

De Davis Weather Monitor II is een set, gelijk aan de Weather Wizard III, maar dan uitgebreider. Naast de boven omschreven grootheden worden ook binnen en buiten relatieve vochtigheid en luchtdruk gemeten. Hiervoor zijn uiteraard deze sensoren aanwezig. De Weather Monitor II console is werkend aanwezig, maar is momenteel in een onderhouds fase i.v.m. niet goed werkend display. Ook de buiten temp/hum sensor heeft onderhoud nodig. De windmeter is een compleet fiasco! en de regenmeter is niet aanwezig. Kortom: dit weerstation is als een "tweede-handsje voor opknapbeurt" verkregen, en is daarom een mooi projectje voor de lange wintermaanden. De bedoeling is dat deze Weather Monitor II, de huidige Weather Wizard III gaat vervangen. Specificaties Davis Weather Monitor II

De weer-pc

Weerstation Hoogeloon maakt gebruik van een zeer energiezuinige PC. Dit omdat deze PC 24/7 aanstaat en de data welke ontvangen wordt van de datalogger, doorstuurd naar de server bij de hosting-provider. Er is lang naar gezocht maar de uiteindelijke keuze is gevallen op de Fit-PC-Slim. Dit mini-pc'tje verbruikt ongeveer 5 Watt!

Algemene gegevens

Het weerstation is gesitueerd op het platteland en de lokatie is van het type grasland. Temperatuur, relatieve vochtigheid en neerslag worden gemeten op een hoogte van +1.5m; wind-richting en -snelheid op een hoogte van +10m. Een extra temperatuursensor meet de temperatuur op +10cm "klomphoogte".

De positie van het station: Latitude: 51,39628 Noord Longitude: 5,29362 Oost;

Decimaal: 51°23'46,6" Noord   5°17'37,0" Oost.

De hoogte van het terrein is +26.2 m t.o.v. N.A.P.

De hoogte van de ISS is 1.5 m boven maaiveld.

De hoogte van de minimumtemperatuur is 10 cm boven maaiveld.

De hoogte van de anemometer is 10 m boven maaiveld.

De hoogte van de barometer is +30.0 m t.o.v. N.A.P.

Sponsoren zijn altijd welkom voor een bijdrage in de aanschafkosten van extra sensoren zoals o.a. bladnatsensoren en bodem-temperatuur / -vochtigheidsensoren. Klik hier om contact met mij op te nemen.

Deze pagina is vandaag 3 keer bekeken. Copyright wxhoogeloon.nl 2008 - 2019 Webmaster eimeR